17 Ocak 2011 Pazartesi

Feys..





Facebook sosyal hayatımızı tamamen değiştirdi, ilişkilerimizi yeniden düzenledi. 5-6 sene içerisinde bambaşka bir boyuta geçtik. Biz çoğaldıkça "feys" de büyüdü, değişti, karmaşıklaştı. Çünkü hayat tuhaf ve sosyal ilişkiler karmaşık..

Herkesle arkadaş olmak istemiyorsun ama arkadaş sayın çok olsun istiyorsun. Fotoğraf yüklemek istiyorsun ama arkadaşın olarak eklediğin insanların bazılarına göstermek istemiyorsun. İşyerinde, orada burada sadece birkaç kez merhaba dediğin birisini listene eklemek, tüm hayatını ve datylarını, fotoğraflarını, nerede nasıl kiminle ne yaptığını göstermek zorunda kalıyorsun. Göstermiyorsun ama ya farkederse diye çekiniyorsun.
Yeni çıkan attributiona göre kendi listende olan herhangi iki kişinin arkadaşlığını dikizleyebiliyorsun. Ne konuşmuşlar, ne paylaşmışlar..İnsanlar yaşgünlerini oradan kutluyor, seni herhangi biryere oradan davet ediyor. Kendi baban bile sana feys üzerinden yorum gönderiyor. Sanki hergün konuşmuyorsun. Bir tuşa basıyorsun çevrecisin, bir resim paylaşıyorsun muhalifsin. Geçenlerde bir yazı okumuştum, facebook 80lerden sonra ilk defa birşeylere tepki gösterip bunu da herkesle paylaşan, yeni, tepkili ve kuşkucu politik bir gençlik yarattı diye.

Bizi yakınlaştırdı mı yoksa kendimizi kendi isteğimizle giderek daha da kapana mı kısıyoruz belli değil. Social Network'te de söylemişti Zuckerberg: "Artık üniversite sayfalarını hackleyip kızların fotoğraflarını çalmak zorunda değiliz, çünkü herkes kendi isteğiyle fotoğraflarını yükleyecek!hem de kendi istekleriyle".Bir de arkadaşı soruyordu "..sence o kızın bir erkek arkadaşı var mıdır?" Zuck cevaplıyor "...ne bileyim insanlar boyunlarında ilişki durumlarını gösteren bir tabelayla gezmiyorlar ya!"..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder